Hiusten huokoisuus hiustenhoidossa – Low & high porosity hair

Hiusten huokoisuus hiustenhoidossa – Low & high porosity hair

Hiusten hoidon lähtökohta on se, että tiedät, millaiset hiukset omistat. Hiustyypit on luultavasti sinulle jo tuttu juttu: kiharat, suorat tai laineilevat. Mutta tiedätkö, että hiusten hoidossa olennaista on ymmärtää, mikä on hiustesi huokoisuus (englanniksi hair porosity)? Syvempi ymmärrys hiusten huokoisuudesta auttaa sinua ymmärtämään hiustesi tarpeita ja hoitamalla niitä oikein saat hiuksesi näyttämään ja tuntumaan paremmilta kuin ikinä ennen.

Tässä artikkelissa pureudumme hiusten eri huokoisuustasoihin, ja opit, kuinka tunnistat hiustesi huokoisuuden ja ymmärrät kuinka sinun kannattaa hoitaa hiuksiasi.

Hiusten rakenne: Mitä hiukset oikein ovat?

Ennen kuin sukellamme hiusten huokoisuuden saloihin, on kerrattava hieman perusteita: Hiukset koostuvat proteiinista, nimeltään keratiini, joka on myös ihon, kynsien ja muiden kehon kovien rakenteiden pääkomponentti. Jokainen hius koostuu kolmesta kerroksesta: ydin, kutikula ja medulla.

 1. Ydin (medulla): Ydin on hiuksen keskellä sijaitseva osa. Useimmissa hiuksissa se on kuitenkin hyvin ohut tai jopa puuttuu kokonaan. Ytimen pääasiallinen tehtävä on antaa hiukselle rakennetta ja vahvuutta.
 2. Kuitukerros (kortex): Kortex on keskimmäinen kerros hiuksessa. Se koostuu ilmavista soluista ja on yleensä läsnä vain paksuissa karvoissa, kuten tietyissä ihmisten ja eläinten karvoissa.
 3. Uloin kerros (kutikula): Kutikula on hiuksen uloin kerros ja se muodostaa suomumaisen kerroksen, joka peittää hiuksen pintaa kuin tiilet katon päällä. Kutikula suojaa hiuksia ulkoisilta vaurioilta ja antaa niille kiiltoa. Kutikulan kunnosta riippuu suurelta osin hiusten huokoisuus.

Kutikula ja hiusten huokoisuus

Kutikula, eli hiuksen uloin suomumainen kerros on erityisen tärkeä käsite, jotta voi ymmärtää hiusten huokoisuutta. Kutikulan tila määrittelee, kuinka helposti kosteus pääsee hiuksen sisälle ja kuinka nopeasti se haihtuu.

Hiusten huokoisuus

Hiusten huokoisuus viittaa hiusten kykyyn imeä ja säilyttää kosteutta. Se määräytyy hiusten kuiturakenteen ja kutikulan (hiussuomujen) tilan perusteella. Huokoisuudella on kolme tasoa: low porosity (matala huokoisuus), medium porosity (keskikorkea huokoisuus) ja high porosity (korkea huokoisuus). Käsittelemme tässä artikkelissa matalaa ja korkeaa huokoisuutta.

Low porosity hair (matala huokoisuus):

Matala huokoisuus tarkoittaa, että hiuksesi kutikula on tiiviisti suljettu eikä ime kosteutta helposti. Tämä johtuu yleensä geneettisistä tekijöistä. Matalan huokoisuuden hiukset ovat yleensä kiiltävät ja tuntuvat sileiltä kosketuksessa.

Mistä tunnistaa matalahuokoiset hiukset?

Tässä on muutamia yleisiä merkkejä matalahuokoisista hiuksista:

 1. Vaikea imeä kosteutta: Matalahuokoiset hiukset voivat olla vaikeuksissa imeäkseen kosteutta. Tämä tarkoittaa, että hiuksesi voivat tuntua raskailta tai jopa rasvaisilta pitkän aikaa pesun tai kosteuttavien tuotteiden levittämisen jälkeen.

 2. Hidas kuivumisaika: Matalahuokoiset hiukset voivat kuivua hitaasti. Tämä johtuu siitä, että kosteus ei pääse helposti tunkeutumaan hiusten sisään tai haihtumaan nopeasti. Hiukset voivat tuntua kosteilta pitkän aikaa pesun tai kosteuttamisen jälkeen.

 3. Raskas ja ”lasimainen” tunne: Matalahuokoiset hiukset voivat tuntua raskailta ja jäykiltä kosketuksessa. Hiustesi pinta voi tuntua sileältä ja kiiltävältä, mikä voi antaa hiuksille ”lasimaisen” ulkonäön.

 4. Vaikea imeä muotoilutuotteita: Matalahuokoisilla hiuksilla voi olla vaikeuksia imeä muotoilutuotteita, kuten vaahtoja tai geeliä. Tuotteet voivat jäädä hiusten pinnalle eivätkä levity tehokkaasti hiusten sisään.

 5. Väriaineen hitaampi imeytyminen: Matalahuokoisilla hiuksilla voi olla vaikeuksia imeä väriainetta tai hiusvärin vaikutus voi olla vähäisempi. Väri voi kestää kauemmin tarttua hiuksiin tai haalistua nopeasti.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että hiusten huokoisuus voi vaihdella yksilöllisesti, ja hiusten huokoisuus voi myös vaihdella eri osissa päätä. Jos olet epävarma hiustesi huokoisuudesta, voit kysyä ammattilaiselta, kuten kampaajalta, apua hiustesi analysoimiseen ja tarvittavan hoidon määrittämiseen.

Matalahuokoisten hiusten hoito

Matalahuokoiset hiukset vaativat erityistä hoitoa, jotta kosteus voi imeytyä tehokkaasti ja hiukset pysyvät terveinä. Tässä on joitain vinkkejä matalahuokoisten hiusten oikeaoppiseen hoitoon:

 1. Käytä kevyitä hoitotuotteita: Valitse hoitoaineet, shampoot ja hiusnaamiot, jotka eivät jätä hiuksiin raskasta tai rasvaista tuntua. Kevyemmät koostumukset auttavat kosteutta imeytymään paremmin hiuksiin. Vältä myös tuotteita, jotka sisältävät silikoneja tai muita aineita, jotka voivat kertyä hiuksiin ja estää kosteuden imeytymistä.

 2. Vältä liiallista pesemistä: Matalahuokoiset hiukset eivät yleensä tarvitse päivittäistä pesua, sillä ne eivät kerää likaa ja rasvaa yhtä nopeasti kuin korkeahuokoiset hiukset. Jos hiukset ravoittuvat, luultavasti käytät niihin liian raskaita ja liian ravitsevia tuotteita. Pese siis hiukset tarpeen mukaan ja käytä lempeitä shampoita, jotka eivät myöskään kuivata hiuksia liikaa.

 3. Käytä kosteuttavia hoitoaineita: Käytä kosteuttavia hoitoaineita, jotka auttavat lukitsemaan kosteuden hiuksiin. Etsi hoitoaineita, jotka sisältävät kosteuttavia ainesosia, kuten aloe veraa, glyseriiniä tai hunajaa. Levitä hoitoaine hiuksiin pesun jälkeen ja anna sen vaikuttaa muutaman minuutin ajan ennen huolellista huuhtelua.

 4. Syvähoito: Matalahuokoiset hiukset hyötyvät säännöllisestä syväkosteuttavasta hiusnaamiosta. Käytä syvähoitoainetta tai tehohoitoa kerran viikossa tai tarpeen mukaan antamaan hiuksille ylimääräistä kosteutta ja ravintoa.

 5. Vältä raskaita tuotteita: Vältä raskaita muotoilutuotteita, kuten voiteita tai voimakkaita geelipohjaisia tuotteita, jotka voivat jättää hiuksiin tukkoisen tai rasvaisen tunteen. Käytä kevyitä muotoilutuotteita, kuten suihkeita tai seerumeita, jotka eivät kuormita hiuksia.

 6. Käytä lämpösuoja-ainetta: Jos käytät lämpömuotoilulaitteita, kuten suoristusrautaa tai kiharrinta, muista aina käyttää lämpösuoja-ainetta hiusten suojaamiseksi kuumuudelta ja vaurioilta.

 7. Vältä liiallista altistumista auringolle: Suojaa hiukset auringolta käyttämällä hattua tai huivia. Auringon UV-säteet voivat vaurioittaa hiuksia ja tehdä niistä kuivia ja hauraita.

Matalahuokoiset hiukset vaativat huolellista kosteuden lisäämistä ja kevyiden tuotteiden käyttöä. Kokeile erilaisia hoitorutiineja ja tuotteita, kunnes löydät parhaat tavat pitää hiuksesi terveinä ja kauniina.

High porosity hair (korkea huokoisuus):

Korkea huokoisuus tarkoittaa, että hiuksesi kutikula on vaurioitunut tai auki, jolloin kosteus pääsee helposti haihtumaan hiuksista. Hiukset voivat tuntua karheilta ja näyttää kuivilta. Korkea huokoisuus voi johtua luonnollisista syistä, kuten geneettisistä tekijöistä tai mekaanisesta vaurioitumisesta, kuten liiallisesta harjaamisesta tai käsittelyistä.

Mistä tunnistat korkeahuokoiset hiukset?

Tässä on muutamia yleisiä merkkejä korkeahuokoisista hiuksista:

 1. Vaikea kosteutuksen säilyttäminen: Korkeahuokoiset hiukset voivat menettää kosteutta nopeasti, jolloin ne saattavat tuntua kuivilta, karheilta tai helposti sähköistyviltä. Vaikka kosteutta lisättäisiin, hiukset saattavat silti tuntua kuivilta lyhyen ajan kuluttua.

 2. Nopea rasvoittuminen päänahassa: Vaikka hiukset itsessään voivat tuntua kuivilta, korkeahuokoisilla hiuksilla päänahka voi tuottaa liikaa öljyä, mikä voi johtaa nopeaan rasvoittumiseen ja tukkeutuneisiin hiuspohjiin.

 3. Pitkä kuivumisaika: Korkeahuokoisilla hiuksilla voi kestää kauemmin kuivua pesun jälkeen tai kosteuden lisäämisen jälkeen. Hiukset voivat imeä kosteutta hitaasti ja haihtuminen voi olla hidasta.

 4. Värin nopea haalistuminen: Värjätyt korkeahuokoiset hiukset haalistuvat nopeammin. Hiukset nappaavat toisaalta värin hyvin, mutta kääntöpuolena on se, että väri myös haalistuu nopeasti.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että hiusten huokoisuus voi vaihdella yksilöllisesti, ja hiusten huokoisuus voi myös vaihdella eri osissa päätä. Jos olet epävarma hiustesi huokoisuudesta, voit kysyä ammattilaiselta, kuten kampaajalta, apua hiustesi analysoimiseen ja tarvittavan hoidon määrittämiseen.

Korkeahuokoisten hiusten hoito

Korkeahuokoiset hiukset vaativat erityistä hoitoa ja suojaa kosteuden menettämisen estämiseksi. Tässä on muutamia vinkkejä korkeahuokoisten hiusten oikeaoppiseen hoitoon:

 1. Kosteuttavat ja ravitsevat hoitotuotteet: Valitse hoitoaine, shampoo ja hiusnaamio, jotka ovat erityisesti suunniteltu kosteuttamaan ja ravitsemaan hiuksia. Etsi tuotteita, joissa on kosteuttavia ainesosia, kuten glyseriiniä, hyaluronihappoa tai kasviöljyjä, kuten oliiviöljyä tai avokadoöljyä. Nämä auttavat sitomaan kosteutta hiuksiin ja vähentämään kosteuden haihtumista.

 2. Syväkosteuttavat hiusnaamiot ja hoitoaineet: Käytä säännöllisesti syväkosteuttavia hiusnaamioita ja hoitoaineita lisäämään kosteutta hiuksiin. Harkitse myös jättämällä hoitoainetta hiuksiin pesun jälkeen pidemmäksi ajaksi saadaksesi lisää kosteutta ja ravintoa hiuksillesi.

 3. Öljyjen käyttö: Luonnonöljyt ovat erinomainen tapa lukita kosteus korkeahuokoisiin hiuksiin. Levitä pieni määrä kevyttä öljyä, kuten arganöljyä tai jojobaöljyä, hiusten päihin kosteiden hoitorutiinien jälkeen. Tämä auttaa vähentämään kosteuden haihtumista ja lisää hiusten pehmeyttä ja kiiltoa. Tee myös öljyhoitoja: Hiero esimerkiksi arganöljyä hiuksiesi koko pituuksiin ja anna vaikuttaa 2- tuntia ja pese öljy huolellisesti pois.

 4. Käytä hoitoaineita kosteisiin hiuksiin: Levitä hoitoainetta kosteisiin hiuksiin suihkun jälkeen. Tämä auttaa lukitsemaan kosteuden hiuksiin ja pitämään ne kosteutettuina pidempään.

 5. Vältä kuumia muotoilulaitteita: Korkeahuokoiset hiukset ovat alttiita vaurioille, joten vältä liiallista kuumien muotoilulaitteiden, kuten suoristusrautojen tai kihartimien, käyttöä. Jos käytät lämpölaitteita, käytä aina lämpösuoja-ainetta ja säädä lämpötila mahdollisimman alhaiseksi.

 6. Suojaa hiukset ympäristöltä: Suojaudu voimakkailta auringon säteiltä, uima-altaan kloorilta ja suolavedeltä käyttämällä hattua, huivia tai hiussuojainta. Nämä ympäristötekijät voivat vaurioittaa hiuksia ja tehdä niistä kuivia ja hauraita.

 7. Säännöllinen leikkaaminen: Korkeahuokoisilla hiuksilla voi olla taipumus olla hauraita ja helposti katkeavia. Säännöllinen hiusten leikkaaminen auttaa poistamaan vaurioituneet päät ja pitämään hiukset terveinä ja vahvoina.

Korkeahuokoisten hiusten hoito vaatii huolellista kosteuden säilyttämistä ja suojaa. Kokeile erilaisia tuotteita ja hoitorutiineja, kunnes löydät parhaat tavat pitää hiukset kosteutettuina, terveinä ja kauniina.

Medium porosity hair (keskihuokoiset hiukset):

Keskihuokoiset hiukset ovat hiusten huokoisuuden taso, joka sijoittuu matalan ja korkean huokoisuuden välimaastoon. Tämä tarkoittaa, että hiukset imevät kosteutta kohtuullisesti ja säilyttävät sen hyvin, eli periaatteessa tässä huokoisuustasossa on molempien ääripäiden hyvät puolet. Keskihuokoiset hiukset ovatkin usein terveet, kiiltävät ja helppohoitoiset. Silti nekin tarvitsevat oikeanlaista hoitoa ja ravintoa pysyäkseen parhaassa mahdollisessa kunnossa.

Mistä tunnistat keskihuokoiset hiukset?

Tässä on muutamia yleisiä merkkejä keskihuokoisista hiuksista:

 1. Kohtuullinen kosteuden imeytyminen: Keskihuokoisilla hiuksilla kosteus imeytyy hiuksiin sopivassa määrin. Hiukset eivät tunnu liian kuivilta tai rasvoittuvilta pesujen välillä, ja kosteuttavien tuotteiden käyttö auttaa ylläpitämään hiusten kosteustasapainoa.

 2. Sopiva kuivumisaika: Keskihuokoisilla hiuksilla on kohtuullinen kuivumisaika. Hiukset kuivuvat suhteellisen nopeasti pesun jälkeen eivätkä jää kosteiksi tai kuiviksi liian pitkäksi aikaa.

 3. Joustavuus ja kimmoisuus: Keskihuokoiset hiukset ovat yleensä joustavia ja kimmoisia kosketuksessa. Ne eivät tunnu liian raskailta tai jäykiltä, vaan ne taipuvat ja palautuvat helposti muotoonsa.

 4. Hyvä väriaineiden imeytyminen: Keskihuokoisilla hiuksilla väriaineet imeytyvät yleensä hyvin. Hiukset voivat tarttua väriaineeseen tasaisesti ja väri säilyy usein hyvin hiuksissa.

 5. Monipuoliset muotoilumahdollisuudet: Keskihuokoiset hiukset tarjoavat yleensä monipuoliset muotoilumahdollisuudet. Hiukset pysyvät yleensä hyvin muotoillussa kampauksessa ja voivat kestää erilaisia muotoilutuotteita.

On tärkeää huomata, että hiusten huokoisuus voi vaihdella yksilöllisesti, ja samalla pään alueella voi olla eroja huokoisuudessa. Jos olet epävarma hiustesi huokoisuudesta tai tarvitset tarkempaa analyysiä, kampaaja voi auttaa sinua määrittämään hiustesi huokoisuuden ja suosittelemaan sopivia hoito- ja muotoilutuotteita.

Keskihuokoisten hiusten hoito

Tässä muutamia vinkkejä keskihuokoisten hiusten hoitoon:

 1. Kosteuttava shampoopesu: Käytä kosteuttavaa shampoota, joka ei kuivata hiuksia liikaa. Vältä shampoita, jotka sisältävät voimakkaita puhdistusaineita, kuten sulfaatteja, koska ne voivat poistaa hiuksista luonnollisia öljyjä ja tehdä niistä kuivat ja hauraat.

 2. Käytä hoitoainetta: Levitä hoitoainetta hiuksiin pesun jälkeen keskittyen erityisesti latvoihin. Hoitoaine auttaa sulkemaan hiussuomut ja tekee hiuksista pehmeät ja helpommin käsiteltävät. Valitse hoitoaine, joka sopii hiustesi tarpeisiin, kuten kosteuttava tai vahvistava hoitoaine.

 3. Syväkosteuttava hiusnaamio: Käytä säännöllisesti syväkosteuttavia hiusnaamioita hoitaaksesi hiuksiasi syvältä. Hiusnaamio auttaa ravitsemaan ja kosteuttamaan hiuksia tehokkaasti. Jätä naamio hiuksiin ohjeiden mukaan ja huuhtele huolellisesti.

 4. Vältä liiallista lämpökäsittelyä: Vältä jatkuvaa hiusten muotoilua lämpölaitteilla, kuten suoristusraudoilla tai kihartimilla. Liiallinen lämpöaltistus voi vaurioittaa hiusten rakennetta ja kuivattaa niitä. Jos käytät lämpölaitteita, käytä aina lämpösuoja-ainetta ennen muotoilua ja käytä laitteita mahdollisimman alhaisella lämpötilalla.

 5. Tasapainoinen ruokavalio ja hyvä yleisterveys: Hiustesi kunto heijastaa myös yleistä terveydentilaasi. Huolehdi tasapainoisesta ruokavaliosta, joka sisältää riittävästi proteiinia, vitamiineja ja hivenaineita, jotka tukevat hiusten terveyttä. Juo myös tarpeeksi vettä pitääksesi hiukset hyvin kosteutettuina sisäisesti.

 6. Suojaus auringolta ja ympäristöltä: Suojaudu auringolta käyttämällä hatua tai hiussuojusta. Auringon UV-säteet voivat vaurioittaa hiuksia ja tehdä niistä kuivia. Lisäksi vältä altistumista voimakkaille kemikaaleille, kuten kloorille uimahallissa tai merivedelle, ja huuhtele hiukset huolellisesti niiden jälkeen.

Hiusten huokoisuustesti eli hair porosity test

Voit tehdä kotona yksinkertaisen hiusten huokoisuustestin, joka auttaa selvittämään, onko sinulla matalahuokoiset, keskihuokoiset vai korkeahuokoiset hiukset. Tarvitset vain:

 1. Puhdas lasillinen vettä: Täytä lasi puolilleen huoneenlämpöisellä vedellä.

 2. Muutama hiussuortuva: Valitse muutama hiussuortuva puhdasta, kuivaa ja puhtaita hiuksia eri kohdista päänahkaa. Voit valita suortuvia eri alueilta, kuten etuosasta, takaa ja sivuilta, jotta saat kokonaiskuvan hiustesi huokoisuudesta.

Voit suorittaa hiusten huokoisuustestin seuraavasti:

 1. Laske hiussuortuvat veteen: Laske yksi hiussuortuva kerrallaan lasiin huoneenlämpöiseen veteen. Paina hiusta varovasti pohjaa vasten, jotta se pysyy veden alla.

 2. Havainnoi hiuksia: Seuraa hiusten käyttäytymistä vedessä 2-4 minuutin ajan ja tee havaintoja. Tarkastele seuraavia ominaisuuksia:

  • Uppoavatko hiukset nopeasti vai hitaasti veteen? (Korkeahuokoiset hiukset uppoavat nopeasti, matalahuokoiset hiukset eivät uppoa välttämättä ollenkaan ja keskihuokoiset hiukset jäävät leijailemaan lasin keskivaiheille tai uppoavat hitaasti)
  • Pysyvätkö hiukset veden pinnalla? (Matalahuokoisten hiusten merkki)
  • Jääkö vesi ”seisomaan” hiuksen pinnalle? (Matalahuokoisten hiusten merkki)
  • Muuttuvatko hiukset karhean tuntuiseksi tai epätasaisiksi vedessä ollessaan? (Korkeahuokoisten hiusten merkki)

Huokoisuustestin tulkinta:

Tarkastellessasi hiusten käyttäytymistä vedessä, voit tehdä päätelmän hiustesi huokoisuudesta:

  • Jos hiukset uppoavat nopeasti veteen ja vesi imeytyy helposti, sinulla on korkeahuokoiset hiukset.
  • Jos hiukset jäävät leijailemaan lasin keskitienoolle tai uppoavat hitaasti ja imevät vettä kohtuullisesti, sinulla on keskihuokoiset hiukset.
  • Jos hiukset uppoavat hitaasti tai eivät uppoa ollenkaan ja vesi ei imeydy niihin helposti, sinulla on matalahuokoiset hiukset.

On tärkeää huomata, että tämä on vain yksinkertainen testi, joka voi antaa sinulle suuntaa-antavan käsityksen hiustesi huokoisuudesta. Ammattilainen, kuten kampaaja, voi tarjota tarkempia ja yksilöllisiä neuvoja hiustesi hoidosta huomioiden niiden erityistarpeet.

Yhteenveto

Hiusten huokoisuus viittaa hiusten kykyyn imeä ja säilyttää kosteutta. Matala huokoisuus tarkoittaa, että hiuksesi eivät ime kosteutta helposti, kun taas korkea huokoisuus tarkoittaa, että hiuksesi menettävät kosteutta nopeasti. Keskihuokoiset hiukset imevät kosteutta kohtuullisesti ja säilyttävät sen hyvin, eli periaatteessa tässä huokoisuustasossa on molempien ääripäiden hyvät puolet. Kaikilla huokoisuuden tasoilla on omat tarpeensa hiustenhoidossa, joten valitse hoitotuotteet ja -menetelmät huolellisesti.

Muista, että hiusten huokoisuus voi myös vaihdella eri osissa hiuksiasi, joten saatat huomata, että osa hiuksistasi on matalampaa tai korkeampaa huokoisuutta kuin toiset. On tärkeää kuunnella hiuksiasi ja sovittaa hoitorutiinisi hiuksiesi kuntoa vastaavaksi.

Nyt tiedät hiusten huokoisuuden salat! Kokeile erilaisia hoitotuotteita ja löydä sopivat ratkaisut hiustesi tarpeisiin. Riippumatta siitä, onko sinulla matala, korkea vai keskihuokoiset hiukset, pidä huolta hiuksistasi ja nauti terveistä, kauniista kutreista!

Takaisin blogiin