Millainen hiusmalli minun kasvoihini sopii? 7 eri kasvojen muotoa & niihin sopivat mallit

Millainen hiusmalli minun kasvoihini sopii? 7 eri kasvojen muotoa & niihin sopivat mallit

Me kaikki olemme joskus tehneet sen – leikkauttaneet hiusmallin joka ei sopinutkaan sitten yhtään. Uusi hiustyyli piristää kummasti mieltä ja ulkonäköä, mutta epäimarteleva leikkaus ei.

Oikeanlainen hiusmalli kaunistaa kantajaansa ja tekee kasvoista sopusuhtaisen näköiset. Hiukset ovat tavallaan kehykset kasvoille, joten ne määrittävät ulkonäköä hyvin paljon. Mistä sitten tietää, millainen hiusmalli sopii omiin kasvoihin?

Tässä artikkelissa kerromme parhaat vinkit oikeanlaisen hiustyylin ja -mallin löytämiseen.

Kaikki lähtee kasvojen muodosta

Jokaisen kasvot ovat erilaiset, ja isoin sopivan hiusmallin määrittävä tekijä kasvoissa on sen muoto.

Kasvojen muodot jaetaan perinteisesti 4-7 erilaiseen kasvonmuotoon ja tässä artikkelissa käymme läpi kaikki seitsemän erilaista kasvojen muotoa sekä sen, millainen hiustyyli sopii mihinkin kasvojen malliin.

Pikku huomautus...

Ihan ensiksi: jokaisen kasvot ovat kauniit. Yksikään kasvonmuoto ole siis ”parempi” tai ”huonompi” kuin toinen, ja myös sinun kasvosi ovat tarkoituksella juuri sellaiset kuin ne ovat. Tässä artikkelissa kerron perussääntöjä, jotka auttavat sinua löytämään hiustyylin joka korostaa parhaita piirteitäsi ja tekee kasvoistasi harmonisen ja symmetrisen näköiset.

On tehty tutkimuksia, joiden mukaan symmetriset kasvot koetaan viehättävämmäksi kuin epäsymmetriset kasvot, ja siksi näillä ”säännöillä” pyritään tekemään kasvoista mahdollisimman symmetrisen näköiset. (Tämähän ei tietenkään tarkoita sitä, että vain symmetriset kasvot ovat kauniit, tai edes sitä, että kaikkien pitäisi haluta näyttää kauniilta! :))

Kuten sanottua, ainakin omasta mielestäni jokaisen kasvot ovat kauniit, oli ne minkä muotoiset hyvänsä, mutta joskus saatamme kaivata apuja siihen, kuinka voimme helpoiten korostaa parhaita piirteitämme ja häivyttää niitä, joista emme niin pidä. Kukapa ei tahtoisi olla parhaimman näköinen versio itsestään?

Siksi otetaan muoto-opin perussäännöt avuksemme ja katsotaan, millä tavalla voimme vaikuttaa positiivisesti ulkonäköömme vain hiustyyliä muuttamalla. Voit poimia tästä artikkelista ne vinkit, jotka koet omaksesi ja jättää omaan arvoonsa ne, jotka eivät tunnu sinulle hyvältä.

Eiköhän siis näiden sanojen saattelemana mennä vihdoin asiaan!

7 erilaista kasvonmuotoa ja niihin sopivat hiusmallit

1. Ovaali (oval face)

Mistä ovaalit kasvot tunnistaa?

 • Ovaalit kasvot ovat kasvojen muodoista kaikkein sopusuhtaisimmat.
 • Ovaalit kasvot näyttävät harmonisilta ja tasapainoisilta eikä mikään yksittäinen kasvonpiirre korostu liikaa.
 • Ovaali kasvonmuoto on niin sanotusti ”helpoin” kasvonmuoto – siihen on helppo yhdistää lähes minkälainen hiustyyli tahansa, sillä kaikki käy!

Millainen hiustyyli sopii ovaaleille kasvoille?

Ovaaleihin kasvoihin on helppo valita hiustyyli, sillä ovaalit kasvot ovat valmiiksi melko symmetriset – sinun ei siis tarvitse erityisesti tasapainottaa mitään kasvojesi piirrettä hiuksilla.

Kasvojen muodon sijaan kannattaa enemmän kiinnittää huomiota siihen, mistä piirteistä itsessäsi pidät ja mistä et. Keskustele kampaajasi kanssa, mitä asioita kasvoissasi tahdot korostaa ja mitä häivyttää ja kampaaja osaa neuvoa sopivaa hiustyyliä juuri sinulle.

Ovaalikasvoinen, tee näin:

Sinä onnentyttö! Voit valita melkeinpä minkälaisen hiusmallin tahansa, kaikki sopii! Tässä muutamia ehdotuksia:

Polkkatukka, joko perinteinen tai pidempi long bob vie erityisesti huomion kasvojen keskiosaan eli nenään ja silmiin.

Lyhyt ja skarppi pixie-leikkaus taas on omiaan korostamaan poskipäitä ja kasvojen luustoa. Jos olet erityisen ylpeä poskipäistäsi ja kasvojesi luustosta muutenkin, voit aivan hyvin räväyttää kauniilla pixie-leikkauksella, kuten Katy Perry.

Pitkät hiukset ovat aina klassisen naisellinen vaihtoehto ja se sopiikin mainiosti myös sopusuhtaiselle ovaalien kasvojen kantajalle. Kiharra, tee laineet tai anna olla suorana, kokeile sivu- tai keskijakausta ja katso, millainen vaikutus erilaisilla kampauksella on ulkonäköösi.

2. Pyöreä (round face)

Mistä pyöreät kasvot tunnistaa?

 • Pyöreät kasvot ovat lyhyemmät ja leveämmät kuin ovaalit kasvot.
 • Matka otsan korkeimmasta kohdasta leukaan on melkeinpä sama tai lähes sama kuin matka ohimolta ohimolle.
 • Pyöreitä kasvoja ei pidä kuitenkaan sekoittaa neliöön kasvonmuotoon, joka on pyöreää kulmikkaampi.

Millainen hiustyyli sopii pyöreille kasvoille?

Pyöreille kasvoille sopii monenlaiset leikkaukset, mutta koska pyöreät kasvot ovat usein lyhyet ja leveähköt, voidaan vaikutelmaa tasapainottaa pyrkimällä tuomaan pituutta ja kapeutta kasvoihin.

Pyöreäkasvoinen, tee näin:

Voit häivyttää kasvojesi leveyttä esimerkiksi valitsemalla puolipitkän tai pitkän hiusmallin – liian lyhyt tukka saattaa korostaa kasvojesi pyöreyttä ja leveyttä. Kiharat ja suorat hiukset sopivat sinulle molemmat yhtä lailla.

Lisää volyymia tyveen esimerkiksi kuivashampoolla – hiukset saavat olla kuin upea, korkea kruunu pääsi päällä! Sinulle sopii erinomaisesti keskijakaus, rikotut ja kerrostetut leikkaukset sekä kulmikkaat hiuslinjat. Kampausta tehdessäsi pyri saamaan painopiste takaraivosi yläosaan tai päälaelle.

Sinulle saattaa sopia myös ultralyhyt ja tyylikäs pixie-leikkaus – tärkeintä on, että päälaellesi tulee massaa, jotta kokonaisuus ei korosta kasvojesi leveyttä liikaa. Ota mallia esimerkiksi upeasta Ginnifer Goodwinistä (kuva alla), jonka rouheassa pixie-mallissa on mukavasti tuuheutta päälaella.

3. Sydän (heart-shaped face)

Mistä sydämenmalliset kasvot tunnistaa?

 • Sydämen malliset kasvot tunnistaa samasta pyöreähköstä muodosta kuin pyöreät kasvot
 • Sydämen malliset kasvot ovat leveämmät kasvojen yläosasta leuan ollessa hyvin kapea ja siro.
 • Sydämen mallisissa kasvoissa otsa on usein hyvin leveä.

Millainen hiustyyli sopii sydämenmallisille kasvoille?

Sydämen mallisten kasvojen kantajan kannattaa pyrkiä pehmentämään terävää leukalinjaa ja häivyttää leveää otsaa. Hiuksissa saa olla pituutta ja pehmeitä kerroksia, ja otsatukka sopii sinulle erityisen hyvin!

Sydämenmalliset kasvot omistava, tee näin:

Sinulle sopii täydellisesti esimerkiksi tyylikäs long bob tai siitä pidemmät hiukset muutenkin. Pyri välttämään leukaan ulottuvia tai lyhyitä hiusmalleja, sillä ne saattavat korostaa liikaakin  otsan leveyttä suhteessa pieneen leukaan. Vältä kypärämäisiä leikkauksia.

Sinun kannattaa suosia edestä kerrostettua hiusmallia ja sinä jos kuka näytät upealta huolettomassa ja kevyessä sivulle vedetyssä otsatukassa, kuten Reese Witherspoon tai runsaammassa otsiksessa, kuten Christina Ricci (kuvat alla). Suosi kampauksissasi alhaalla olevaa painopistettä ja suosi kiharoita tai laineita.

Suosi kampauksissasi alhaalla olevaa painopistettä ja suosi kiharoita tai laineita. Pehmeät kiharat kehystävät kasvojasi kauniisti ja erityisesti sivujakaus toimii sinulla erinomaisesti.

4. Neliö (square face)

Mistä neliöt kasvot tunnistaa?

 • Neliöt kasvot ovat kulmikkaat ja enemmän leveät kuin erityisen pitkät. Ne ovat tavallaan kulmikas versio pyöreistä kasvoista.
 • Otsa, poskipäät ja leuka ovat samanlevyiset, ja leuassa saattaa olla melko terävätkin linjat.
 • Neliöissä kasvoissa ei ole juuri ”kurvikkuutta”

Millainen hiusmalli sopii neliönmallisille kasvoille?

Sinulle passaa parhaiten hiusmallit, jotka luovat illuusiota pitkistä kasvoista – koska neliöt kasvot ovat yleensä leveähköt, saatat haluta välttää kampauksia jotka korostavat kasvojen leveyttä.

Neliökasvoinen, tee näin:

Pehmeys on sinun juttusi! Vältä tiukasti leukalinjaan pysähtyviä hiusmalleja ja graafisia leikkauksia, ne usein korostavat kasvojen kulmikkuutta liikaakin.

Sen sijaan sinä näytät erityisen upealta esimerkiksi pehmeissä kiharoissa, jotka yltävät leukalinjasi ohi ja kauniissa, pehmeästi kerrostetuissa hiusmalleissa. Voit huoletta lisätä tyveen volyymia ja nostaa kampausten painopistettä ylemmäs – tämä luo illuusion pidemmistä kasvoista ja tasapainottaa kasvojasi.

 

Erityisen ihanteellinen hiusten mitta neliökasvoiselle on noin kaulan puolivälin paikkeilla – jos taas haluat kasvattaa hiuksiasi pidemmäksi, niitä kannattaa kerrostaa riittävästi, jotta raskas hiusmassa ei vedä kasvojasi alaspäin.

Sinulle sopii erityisen hyvin eteen jätetyt pitkät hiussuortuvat.

5. Timantti/salmiakki (diamond-shaped face)

Mistä timantinmuotoiset kasvot tunnistaa?

 • Timanttikasvot ovat hiukan samanlaiset kuin siroleukaiset sydämenmalliset kasvot, mutta leuan lisäksi myös otsa on kapea
 • Poskipäät ovat levein kohta kasvoista
 • Otsa ja leuka ovat molemmat kapeita

Millainen hiusmalli sopii timantin muotoisille kasvoille?

Sinun kasvoihisi sopii hyvin monenlaiset hiustyylit! Koska leukasi on kapea, kannattaa suosia hiustyylejä, jotka myötäilevät kaunista ja siroa leukalinjaasi. Varo kuitenkin voimakkaan graafisia ja kovia leikkauksia – ne saattavat saada kasvoistasi kulmikkaan näköiset. Tämän vuoksi suosi mielummin pehmeää vaikutelmaa, kuten kiharoita (samat neuvot siis kuin neliön muotoisille kasvoille!).

Timanttikasvoinen, tee näin:

Pehmeys ja kiharat toimivat sinun kasvoillasi aina ja poskipäille laskeutuvat suortuvat saavat korkeat poskipääsi näyttämään kauniilta. Myös taaksevedetty nuttura toimii sinulla, sillä sekin korostaa upeita poskipäitäsi.

Leuan ympäriltä lähtevät kerrokset sopivat sinulle, sillä ne tasapainottavat ja pehmentävät terävää leukaa.

Voit käyttää niin keskijakausta kuin sivujakaustakin, eikä sinun tarvitse peittää siroa otsaa otsatukalla ellet niin halua.

6. Pitkä/suorakulma (oblong/rectangular face)

Mistä pitkät kasvot tunnistaa?

 • Pitkät kasvot ovat pidempi versio ovaaleista kasvoista
 • Kasvot ovat pitkät ja otsa on korkea
 • Pitkät kasvot voivat olla myös hivenen kulmikkaat – leuka saattaa olla leveä kuten neliöissä kasvoissa

Millainen hiusmalli sopii suorakulmaisille/pitkille kasvoille?

Sinun kasvoissasi pituus on hallitseva tekijä, joten saatat haluta tasapainottaa sitä keinoilla, jotka luovat illuusion lyhyemmistä kasvoista.

Pitkäkasvoinen, tee näin:

Kiharat toimivat sinulle aina ja ikuisesti – ne tasapainottavat pitkiä kasvoja ja korostavat ylväitä piirteitäsi. Otsatukka, oli se sitten suora tai vino, paksu tai ohut, on paras ystäväsi, sillä se tasapainottaa korkeaa otsaa. Voit myös koittaa supertrendikästä verho-otsista.

Sinun kannattaa välttää kampauksia, jotka luovat illuusiota pituudesta – älä mielellään valitse siis korkeita hiustyylejä, kuten korkeaa ballerinanutturaa tai korkeaa poninhäntää. Korkeat kampaukset saavat kavosi käyttämään entistäkin pidemmiltä.

Kaiken kaikkiaan hyvin monenlaiset hiustyylit sopivat sinulle, ja erityisesti voit huoletta esimerkiksi kihartaa ja kerrostaa hiuksiasi villisti, sillä sinun ei tarvitse pelätä että kasvosi näyttävät liian leveiltä. Pehmeät kiharat ja kauniit kerrostukset ovatkin yksi imartelevimmista hiustyyleistä sinulle.

7. Kolmio/päärynä (triangular/pear-shaped face)

Mistä kolmion/päärynän muotoiset kasvot tunnistaa?

 • Päärynän muotoisissa kasvoissa leuka on kasvojen levein kohta ja otsa kapein
 • Päärynän muotoiset kasvot saattaa sekoittaa helposti neliön muotoisiin kasvoihin ja ne ovatkin melko samanlaiset – mutta toisin kuin neliöissä kasvoissa, päärynän/kolmion muotoiset kasvot ovat otsasta kapeat

Millainen hiusmalli sopii päärynän muotoisille kasvoille?

Sinulla ja neliön muotoisten kasvojen omistajilla on pitkälti samat säännöt, mitä tulee hiuksiin. Kasvojesi alaosa on leveä ja kasvosi saattavat olla myös melko kulmikkaat. Sen vuoksi sinun on tärkeää suosia pehmeitä linjoja ja välttää voimakkaan graafisia leikkauksia sekä hiusmalleja jotka loppuvat juuri leukalinjan kohdalle.

Päärynän muotoiset kasvot omistava, tee näin:

Pehmeys on sinun valttikorttisi, sillä se pehmentää leveää leukaasi.

Otsatukka pukee sinua upeasti ja sen kanssa sinulla on valinnan varaa – se voi olla kevyt, paksu, suora tai rento sivuotsis. Kaikki käy! Sinulle sopii erinomaisesti myös pidemmät suortuvat edessä, kuten Kelly Osbournella (kuva alla).

Sinun kannattaa välttää keskijakausta, sillä se korostaa kapeaa otsaasi ja saa myös leuan näyttämään leveämmältä. Kampaa sen sijaan hiuksesi kauniisti sivujakaukselle.

Pehmeät ja rennot kiharat tai laineet toimivat aina, varo kuitenkin, ettet kiharra hiuksiasi liian ylhäältä, sillä se tuo kasvoihin liikaa leveyttä.

Vinkki:

Hiukset näyttävät aina parhaalta silloin kun ne ovat hyvässä kunnossa. Pidä siis erityisen hyvää huolta hiuksistasi ja käy myös satunnaisesti napsaisemassa huonot latvat pois (jos sellaisia ilmaantuu). Hiustenleikkauksen tarpeen tunnistaa siitä, kun hiukset alkavat takkuuntua ja latvoihin ilmestyy kaksihaaraisia.

Muista käyttää hellävaraisia metodeja hiuksiesi hoitamisessa. Erityisesti mekaaninen rasittaminen, kuten kovakourainen harjaaminen, karkeat materiaalit hiuksia vasten (tyynyliina & hiuspyyhe) sekä kuumat muotoiluraudat tekevät hiuslaadullesi paljon hallaa.

Evermood -verkkokauppa on erikoistunut hiusten hellävaraiseen hoitamiseen ja muotoiluun ja valikoimastamme löydät parhaat tuotteet hiustesi hyväksi. ❤️

Takaisin blogiin