Kääk, hiukset rasvoittuu päivässä! 8 vinkkiä rasvoittuvaan päänahkaan

 

Rasvoittuvat hiukset ja päänahka voivat olla todellinen päänsärky. Jos hiukset tuntuvat likaisilta jo päivän tai parin kuluttua pesusta, tai jopa saman päivän aikana, saatat tuskailla, mikä menee vikaan.

Miksi päänahka rasvoittuu niin nopeasti, ja mitä voit tehdä asialle? Tässä artikkelissa käymme läpi sekä rasvoittumisen syitä että tehokkaita keinoja hillitä hiusten rasvoittumista.

Miksi päänahka ja hiukset rasvoittuu?

Hiusten rasvoittuminen johtuu talirauhasten liiallisesta talintuotannosta. Päänahassa sijaitsevat talirauhaset tuottavat luonnollista öljyä eli talia, joka on välttämätöntä hiuspohjan ja hiusten kosteuttamiselle ja suojaamiselle. Tali pitää hiukset pehmeinä ja kiiltävinä sekä suojaa päänahkaa ulkoisilta ärsykkeiltä, kuten kuivumiselta tai saasteilta. Ongelmia syntyy, kun talia muodostuu liikaa.

Tässä muutamia syitä, miksi päänahka voi rasvoittua nopeasti:

 

1. Hormonit

Hormonitasapaino vaikuttaa merkittävästi talirauhasten toimintaan. Esimerkiksi murrosiässä, raskauden aikana, kuukautiskierron tietyissä vaiheissa tai hormonaalisten muutosten yhteydessä talintuotanto voi lisääntyä huomattavasti. Tämä johtuu siitä, että erityisesti androgeenit (mieshormonit, joita löytyy myös naisilta) stimuloivat talirauhasten toimintaa.

2. Genetiikka

Jos vanhemmillasi tai sisaruksillasi on taipumusta rasvoittuvaan ihoon ja hiuspohjaan, on todennäköistä, että sinullakin on sama ongelma. Talintuotanto voi olla osittain geneettistä, joten päänahan rasvoittuminen voi johtua yksinkertaisesti perimästä.

3. Elämäntavat ja ympäristö

Stressi, huonot ruokailutottumukset, vähäinen veden juominen ja liiallinen sokerin tai rasvan saanti voivat myös vaikuttaa talintuotantoon. Samalla ulkoiset tekijät, kuten ilmansaasteet ja lämpötilan vaihtelut, voivat stimuloida talirauhasia. Kuiva ilma saattaa johtaa siihen, että päänahka yrittää kompensoida kuivuutta tuottamalla ylimääräistä öljyä.

4. Liiallinen peseminen ja väärät tuotteet

Ironista kyllä, liian usein tapahtuva hiusten peseminen voi lisätä talin tuotantoa. Päänahka pyrkii korjaamaan jatkuvaa puhdistamista tuottamalla enemmän talia suojatakseen itseään. Myös liian voimakkaat shampoot tai hiustenhoitotuotteet, joissa on raskaita ainesosia kuten tiettyjä silikoneja tai sulfaatteja, voivat ärsyttää päänahkaa ja kiihdyttää talintuotantoa.

Onneksi rasvoittuvan päänahan hallintaan on useita keinoja. Tässä kahdeksan vinkkiä, joiden avulla voit vähentää hiusten nopeaa rasvoittumista ja saada päänahkasi tasapainoon.

 

8 vinkkiä rasvoittuvien hiusten hoitoon

1. Pese hiukset tuplana – kokeile kaksoispuhdistusta

Yksi tehokkaimmista tavoista käsitellä rasvoittuvia hiuksia on kaksoispuhdistus. OIkeastaan hiukset olisi aina hyvä kaksoispuhdistaa, oli rasvoittumisongelmaa tai ei. Kaksoispuhdistus tarkoittaa, että peset hiuksesi kahdesti saman pesukerran aikana.

Ensimmäinen shampoopesu poistaa ylimääräisen rasvan ja muotoilutuotteiden jäämät, jolloin toinen pesu pääsee kunnolla puhdistamaan hiuspohjan. Kaksoispuhdistus auttaa myös shampoossa olevia vaikuttavia aineita toimimaan paremmin, mikä voi vähentää rasvoittumista pitkällä aikavälillä.

2. Käytä hiuspohjaharjaa pesun yhteydessä

Hiuspohjaharjan käyttö shampoon vaahdottamisen aikana stimuloi päänahan verenkiertoa ja auttaa irrottamaan talia ja likaa, joita saattaa jäädä kiinni hiuspohjaan. Tämä tehostaa pesua ja voi vähentää talin ylituotantoa, mikä johtaa raikkaampiin hiuksiin pidemmäksi aikaa. Evermoodin hiuspohjaharjat on suunniteltu erityisesti tämänkaltaiseen käyttöön, ja ne sopivat sekä kuiville että märille hiuksille.

3. Pidä tauko pesuista – anna päänahan hengähtää

Vaikka saattaa kuulostaa ristiriitaiselta, liiallinen peseminen voi pahentaa rasvoittuvien hiusten ongelmaa. Päänahka saattaa reagoida jatkuvaan pesemiseen tuottamalla vielä enemmän talia, koska se yrittää kompensoida puuttuvaa luonnollista öljykerrosta. Kokeile pidentää pesuväliä asteittain, jotta päänahka ehtii mukautua. Tämä saattaa aluksi tuntua hankalalta, mutta pitkällä tähtäimellä se voi auttaa tasapainottamaan rasvoittumista.

4. Öljyhoidot tasapainottamaan talintuotantoa

Moni voi ajatella, että öljyhoidot ovat viimeinen asia, jota rasvoittuva päänahka tarvitsee, mutta todellisuudessa ne voivat auttaa tasapainottamaan talintuotantoa. Kevyet öljyt, kuten jojoba- tai arganöljy, voivat rauhoittaa päänahkaa ja estää sen ylituotantovaiheen. Kokeile tehdä öljyhoito kerran viikossa ennen pesua, anna sen vaikuttaa päänahassa 10–15 minuuttia ja huuhtele se sitten pois normaalin pesun yhteydessä.

5. Omenasiiderietikkahuuhtelu päänahan tasapainottamiseksi

Omenasiiderietikka on luonnonmukainen ratkaisu, joka auttaa tasapainottamaan päänahan pH-arvoa ja vähentämään ylimääräisen talin kertymistä. Tee omenasiiderietikkahuuhtelu sekoittamalla kaksi osaa vettä ja yksi osa omenaviinietikkaa. Kaada seos hiuksiin pesun jälkeen ja anna sen vaikuttaa muutama minuutti ennen huuhtelua. Tämä yksinkertainen mutta tehokas toimenpide jättää hiukset kiiltäviksi ja raikkaiksi, ja samalla ehkäisee rasvoittumista.

6. Älä koskettele hiuksia turhaan

Hiusten jatkuva koskettelu päivän mittaan siirtää öljyä ja likaa käsistä päänahkaan ja hiuksiin. Tämä voi saada hiukset rasvoittumaan nopeammin. Yritä välttää hiusten sormilla haromista tai niiden pyörittelyä, sillä se lisää talin kertymistä hiusten pintaan. Tämä pieni muutos päivittäisessä tavassa voi tehdä suuren eron.

7. Puhdista hiusharjat ja kammat säännöllisesti

Milloin olet viimeksi pessyt hiusharjasi? Tai oletko kenties koskaan pessyt niitä? Likainen hiusharja siirtää talia ja likaa takaisin hiuksiin, vaikka olisit juuri pessyt ne. Puhdista harjasi ja kammat säännöllisesti, vähintään kerran viikossa tai kahdessa, jotta ne eivät kerää talia, öljyä tai muotoilutuotteiden jäämiä. Käytä saippuaa ja vettä tai mietoa shampoota ja varmista, että harja on täysin kuiva ennen seuraavaa käyttökertaa.

8. Valitse kevyempiä hiustuotteita

Jos käytät runsaasti muotoilutuotteita, ne voivat helposti kertyä päänahkaan ja aiheuttaa sen nopeaa rasvoittumista. Valitse kevyempiä tuotteita ja vältä ylipäätään liiallista tuotemäärää. Päänahkaa kuormittavat aineet voivat estää hiuspohjan luonnollista hengittävyyttä ja saada täten aikaan talintuotannon kiihtymisen. Pidä tuotteiden käyttö maltillisena ja vältä voimakkaasti hiuksiin kertyviä silikoneja tai raskaita öljyjä sisältäviä aineita.

 

Näillä kahdeksalla vinkillä voit hallita rasvoittuvaa päänahkaa ja hiuksia paremmin. Kokeilemalla ja yhdistämällä näitä vinkkejä voit löytää juuri sinulle parhaiten toimivan rutiinin, joka pitää hiukset puhtaina ja raikkaina pidempään!

Takaisin blogiin