Kuinka nopeasti hiukset kasvavat? 7 tärkeää tekijää hiusten kasvatuksessa

 

Hiusten kasvatus on monen unelma, ja pitkä ja vahva tukka onkin kauneuden symboli. Mutta kuinka nopeasti hiukset oikeasti kasvavat? Keskimäärin hiukset kasvavat noin 1 cm kuukaudessa, eli vuodessa voit odottaa hiustesi kasvavan noin 12 cm. Tämä ei kuitenkaan ole kiveen hakattu sääntö – kasvuun vaikuttavat useat tekijät, joista osa on sinun hallittavissasi ja osa ei.

Tässä artikkelissa käsittelen yksityiskohtaisesti, miten hiukset kasvavat ja mihin tekijöihin voit itse vaikuttaa, jotta saisit hiuksesi kasvamaan terveinä ja vahvoina. Samalla jaan näppäriä ja toimivia käytännön vinkkejä hiusten kasvatukseen ja niiden hoitamiseen.

 

Miten hiukset kasvavat? Hiusten kasvatuksen perustaa

Hiusten kasvu tapahtuu kolmessa eri vaiheessa. Tämä sykli on jatkuva, mutta jokaisella hiuksella on oma vaiheensa, minkä vuoksi emme koskaan huomaa, että kaikki hiukset olisivat samanaikaisesti kasvamassa tai lepotilassa. Tähän kasvusykliin kuuluu:

 

1. Anageenivaihe – Kasvuvaihe

Anageenivaihe on hiuksen aktiivisen kasvun vaihe, ja se kestää 2–7 vuotta. Tänä aikana hius kasvaa follikkelista, joka sijaitsee päänahan alla. Anageenivaiheen pituus määrittää, kuinka pitkäksi hiuksesi voivat kasvaa, ja tämä vaihe vaihtelee yksilöllisesti. Usein pitkät hiukset viittaavat pidempään anageenivaiheeseen.

2. Katageenivaihe – Siirtymävaihe

Katageenivaihe kestää vain noin 2–3 viikkoa. Tämä on siirtymävaihe, jolloin hiusten kasvu pysähtyy, ja hius valmistautuu lepovaiheeseen. Vaikka hius ei enää kasva tässä vaiheessa, se pysyy vielä kiinni follikkelissa.

3. Telogeenivaihe – Lepovaihe

Telogeenivaihe on noin 3 kuukautta kestävä vaihe, jolloin hius irtoaa ja uusi alkaa kasvaa tilalle. On täysin normaalia, että päivittäin päästäsi tippuu jopa 50–100 hiusta, kun uudet hiukset työntyvät vanhojen tilalle.

 

Asioita, joihin et voi vaikuttaa hiusten kasvatuksessa

Hiusten kasvunopeuteen vaikuttaa tekijöitä, joihin et voi vaikuttaa. Näihin kuuluvat:

  • Perimä: Geenisi määrittävät, kuinka pitkään hiuksesi voivat kasvaa ennen kuin ne siirtyvät lepovaiheeseen.
  • Ikä: Vanhetessa hiusten anageenivaihe voi lyhentyä, jolloin hiukset kasvavat hitaammin ja ohenevat.

Vaikka näihin asioihin et voi vaikuttaa, voit tehdä paljon hiustesi hyvinvoinnin eteen keskittymällä terveellisiin elämäntapoihin ja oikeanlaisiin hoitotuotteisiin

 

Asioita, joihin voit vaikuttaa itse hiusten kasvatuksessa

Moni meistä haluaisi nopeuttaa hiusten kasvua, mutta onko se mahdollista? Hyvä uutinen on, että tietyt asiat voivat todellakin tukea hiusten kasvatusprosessia ja parantaa hiusten yleistä kuntoa. Vaikka mm. perimä ja ikä vaikuttavat kasvuun, monet muut tekijät ovat sinun käsissäsi!

 

1. Ravitse kehoa sisältäpäin

Ruokavalio vaikuttaa merkittävästi hiusten terveyteen. Hiusten kasvatus vaatii keholta rakennusaineita, erityisesti proteiinia, sillä hiukset koostuvat pääasiassa keratiinista, joka on proteiini. Myös rauta, omega-3-rasvahapot, sinkki ja vitamiinit, kuten biotiini ja D-vitamiini, ovat tärkeitä hiusten kasvulle. Ravinteikas ruokavalio tukee anageenivaihetta, jolloin hius kasvaa aktiivisesti.

 

2. Hoida päänahkaa – Öljyhoidot ja hieronta

Päänahan kunto on ratkaisevassa roolissa hiusten kasvussa. Päänahan verenkierto vaikuttaa suoraan hiustupen terveyteen ja siten hiusten kasvuun. Öljyhoidot voivat olla tehokas tapa ravita hiuspohjaa ja stimuloida hiusten kasvua. Käyttämällä esimerkiksi kookos-, argan- tai jojobaöljyä, voit tarjota hiuksillesi ja päänahallesi syväkosteutusta ja ravinteita.

Levitä öljyä hiuspohjaan ja hiero sitä varovasti käyttäen silikonista hiuspohjan hierontaharjaa, kuten verkkokaupassamme myytävää scalp brushia. Hieronta lisää verenkiertoa ja auttaa ravinteiden imeytymisessä hiustuppeen. Öljyhoidon jälkeen muista pestä hiuksesi hyvin – suositeltavaa on tehdä tuplavaahtopesu, jotta kaikki öljy ja epäpuhtaudet irtoavat tehokkaasti. Terve ja puhdas päänahka on elintärkeä tekijä hiusten kasvussa, sillä se estää tukkeumat ja tulehdukset, jotka voivat heikentää hiustenkasvua.

 

3. Suojaa hiuksesi vaurioilta

Vaurioituneet hiukset eivät kasva terveiksi. Siksi on tärkeää suojata hiukset päivittäisiltä vaurioilta, kuten liialliselta lämpökäsittelyltä, kovakouraiselta harjaamiselta tai vahvoilta kemikaaleilta. Käytä aina lämpösuojatuotteita, kun käytät suoristusrautaa tai kiharrinta. Myös hiusten suojaaminen yön aikana on tärkeää: silkkiset yömyssyt ja tyynyliinat, joita löydät verkkokaupastamme, voivat vähentää kitkaa ja estää hiusten katkeilua.

 

4. Huomioi stressin vaikutus hiuksiin

Korkeat stressitasot voivat vaikuttaa negatiivisesti hiusten kasvuun. Stressi voi aiheuttaa jopa hiustenlähtöä, kun hiukset siirtyvät ennenaikaisesti telogeenivaiheeseen. Stressinhallinta on siis olennainen osa hiusten kasvatusta. Rentoutuminen, riittävä uni ja liikunta auttavat pitämään stressin kurissa ja tukevat hiusten hyvinvointia.

 

5. Kosteuta hiuksia säännöllisesti

Kuivat hiukset katkeilevat herkästi, mikä voi estää niiden kasvamisen pitkiksi. Hyvä kosteutus onkin avainasemassa hiusten kasvatusprosessissa. Käytä laadukkaita hoitoaineita ja jätettäviä hoitotuotteita, jotka auttavat säilyttämään hiusten luonnollisen kosteuden. Luonnonöljyt, kuten kookos- tai arganöljy, tarjoavat intensiivistä kosteutusta ja suojaavat hiuksia kuivumiselta.

 

6. Säännöllinen hiustenleikkaus

Vaikka hiusten leikkaaminen ei suoranaisesti nopeuta niiden kasvua, se voi auttaa pitämään hiukset terveinä. Säännöllinen latvojen leikkaaminen ehkäisee hiusten haaroittumista ja tekee hiuksista elinvoimaisemmat. Kun hiukset eivät katkeile, ne voivat kasvaa vahvempina ja pidempinä.

 

7. Kärsivällisyys palkitaan

Hiusten kasvatus ei tapahdu yhdessä yössä. Vaikka tekisit kaiken oikein, tulosten näkyminen voi viedä kuukausia. On tärkeää olla kärsivällinen ja sitoutua pitkäaikaiseen hiustenhoitorutiiniin, joka tukee hiustesi hyvinvointia ja kasvua.

 

Yhteenveto

Hiusten kasvatus vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta on monia keinoja, joilla voit edistää terveiden ja vahvojen hiusten kasvua. Hyvä ravinto, päänahan hoito, öljyhoidot, stressinhallinta ja oikeat tuotteet auttavat sinua saavuttamaan pitkät ja kauniit hiukset.

Muista, että puhdas ja terve päänahka on hiustenkasvun perusta, ja voit hyödyntää silikonisia hiuspohjan hierontaharjoja sekä shampoo- että öljyhoidoissa päänahan hyvinvoinnin tukemiseksi. Säännöllinen ja huolellinen hoito tuo varmasti tulosta ajan myötä.

Takaisin blogiin